Persbericht 2 mei 2023

Eerste klimaatpersconferentie is een feit!

Het torentje in Den Haag.
Daar was dan die eerste zogenoemde #klimaatpersco! We hebben vol verwachting gekeken. Allereerst grote lof voor @RobJetten om de eerste klimaatpersconferentie op Nederlandse televisie een feit te maken! Daarna zat hij bij o.a. Nieuwsuur en zo werd het nieuws (ondanks de timing kort voor Koningsnacht) toch goed opgepikt.

Jetten wijdde in de opening van de persco een paar zinnen aan het probleem. Eindelijk hoorden we onze overheid woorden gebruiken die de ernst en urgentie van de klimaatcrisis recht doen: ‘catastrofaal’, ‘ernstige gevolgen’, ‘levensbedreigend’. We hoopten wel op meer uitleg - wat maakt het klimaatvraagstuk zo allesomvattend groot en urgent en letterlijk van levensbelang?

Het torentje in Den Haag.

We moedigen Jetten en de overheid aan om in een volgende #klimaatpersco (er is een vervolg aangekondigd!) langer stil te staan bij het probleem – neem de samenleving in heldere taal mee in wat er op het spel staat. Wat betekent het nou als we die 1,5 graad opwarming voorbijgaan? Voor welke kantelpunten zijn wetenschappers bang, en wat betekenen die als we níet die megatonnen CO2 gaan besparen? Waarom is biodiversiteit ook belangrijk als je niets hebt met panda’s? Weet iedereen wel hoe hoog Nederland staat in de wereldwijde ranglijst van broeikasgasuitstoters? Het zal meer draagvlak opleveren voor de miljarden die we nu gaan uitgeven en het zal bij een ieder meer motivatie opleveren om een aandeel te doen (bv minder nieuwe spullen kopen) voor de toekomst van al het leven op aarde.

En dan zal het gesprek de volgende dag gaan over de dreigende klimaatcatastrofe, niet over de miljarden.

Zet hem op, Rob! #wezittenerklaarvoor

De klimaatpersco met Jetten terugkijken? Dat kan hier.

Wat vond jij van de klimaatpersco? Laat het weten!

#klimaatpersconferentie

#wezittenerklaarvoor

Deze partijen zitten er samen met ons klaar voor:

Contact